Ndotja e lumenjve ne Shqiperi

Diskutime, komente dhe pyetje rreth ndotjes së ujit.

Vijon masakra e lumenjve nga subjektet private

Postonga Edvin » 05 Janar 2012, 17:15

05 Janar 2012 - 13:44 | Shqiperi
Vijon masakra e lumenjve nga subjektet private

MAT- Muzgu dhe nata janë orët më të favorshme për subjektet private, të cilat vazhdojnë abuzivisht aktivitetin e nxjerrjeve të inerteve në lumin Mat.

Pamjet e filmuara së fundmi nga NEWS24, tregojnë qartë mjetet që shërbejnë për nxjerrjen e materialeve nga shtrati i lumit Mat, në Milot.
Imazh
Veprimtaria vijon ndryshe nga se parashikon ligji, sipas të cilit basenet e ujrave dhe shtratet e lumejve duhet të shfrytëzohen nga fimrat private gjatë periudhës 15 qershor deri në 18 tetor.

Ndërkohë, që jemi larg këtij afati kohor makineritë vijojnë të veprojnë ilegalisht. Madje duke përfituar nga errësiara transporti i tyre kryhet përmes mjeteve të tonazhit të lartë në rrugët kryesore.
(el.me/news24/BalkanWeb)
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Elbasan, shfrytëzimi i lumenjve

Postonga Edvin » 08 Janar 2012, 19:32

Shfrytëzimi i inerteve në basenet ujore të Qarkut të Elbasanit vijon të mbetet një problem serioz.

08/01/2012 15:15
Konkretisht janë konstatuar shkelje mbi shtratin e lumit Shkumbin, afër Mirakës dhe lumin e Kutermanit, degë e lumit Shkumbin. Mbi këto basene, në mënyrë të pandërprerë firmat vazhdojnë të marrin materiale inerte, duke shkaktuar një masakër të vërtetë mbi shtretërit e lumenjve.

Hyqmet Gjurea, banor zone, thotë që firmat e shfrytëzimit nuk ndalen së marri inerte mbi lumin e Kutermanit, duke sjellë edhe rreziqe në përmbytjen e tokave bujqësore: “Kemi qenë tek kryetari i komunës, por nuk është bërë asgjë. Tokat rrezikohen gjithmonë e më shumë nga përmbytjet.”

Duket se firmat private shfrytëzojnë ditët e pushimit për të marrë inerte, duke tentuar shmangien e kontrollit nga institucionet përgjegjëse.

Agjensia e Baseneve Ujore në Elbasan nuk ka bërë asnjë reagim për këtë situatë. Po ashtu edhe Inspektorati Ndërtimor dhe Task-Forca e ngritur pranë Prefekturës qe kanë përgjegjësinë për të kryer kontrolle dhe për të marrë masat që ligji ua ngarkon, ndaj firmave të shfrytëzimti të inerteve, të cilat ndalohen të zhvillojnë aktivitetin deri në pranverë.
Top-Channel
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Re: Ndotja e lumenjve ne Shqiperi

Postonga Edvin » 17 Janar 2012, 14:00

Gërryerja e lumit Mat
15/01/2012 19:40
Top-Channel

Marrja e inerteve mbi lumin Mat në rrethin e Kurbinit, vazhdon edhe pse ndalohet me një vendim të posacëm të Këshillit të Ministrave. Edhe pse Top Channel ka denocuar disa herë këtë fakt gërryerja e këtij lumi vazhdon pa ndërprerje.

Sikur të mos mjaftonin vetëm firmat e ndërtimit që marrin materiale inerte, bashkëpunëtorë të këtij shfrytezimi të jashtëligjshëm bëhen edhe organet ligjzbatuese, të cilat nuk veprojnë përpara kësaj masakre që ndodh pothuajse gjithë ditën në lumin Mat.

Gjatë kësaj fundjave disa kamione dhe mjete të rënda gërmonin në lumin Mat. Ata punuan pa u shqetësuar nga ana e Drejtorisë së Baseneve të Lezhës si dhe inspektorëve të mbrojtjes së mjedisit.

Policët nuk ndërhynë për të ndëshkuar shkelësit e ligjit, duke mos zbatuar as vendimin e Qeverisë.

Lumi Mat vazhdimisht gjatë këtyre viteve ka dalë nga shtrati i tij, duke shkaktuar përmbytje të qindra hektarëve tokë dhe shumë shtëpive të banimit. Ndërsa banoret në asnjë moment nuk janë dëmshpërblyer për dëmtimin e banesave apo të mbjellave të tyre.

Ata kanë shpëtuar gjatë këtij dimri edhe si rezultat i mos rënieve të reshjeve të mëdha edhe pse rreziku është gjithmonë evident pranë tyre.
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Re: Ndotja e lumenjve ne Shqiperi

Postonga Edvin » 25 Janar 2012, 14:57

Ndotja e lumenjve ne Shqiperi ne vitin 2000:
Shtojca
batch1map4_large.jpg
Burimi: http://maps.grida.no/go/graphic/water_quality_in_albania
Philippe Rekacewicz, UNEP/GRID-Arendal
batch1map4_large.jpg (124.09 KiB) Parë 4055 herë
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Re: Ndotja e lumenjve ne Shqiperi

Postonga Edvin » 01 Shkurt 2012, 16:19

01 Shkurt 2012 - 14:02 | Shqiperi
Shfrytëzimi i lumenjve, sekuestrohen mjetet që ushtronin aktivitet të paligjshëm
TIRANË - Inspektoriati Ndërtimor Urbanistik Kombëtar, në zbatim të ligjit për Inspektimin e Ndërtimit dhe për Rezervat Ujore si dhe detyrave funksionale të përcaktuara që rrjedhin nga to, me urdhër të Kryeinspektorit ka organizuar një aksion për kontrollin dhe shfrytëzimin e paligjshëm të disa baseneve ujore.

Gjatë ushtrimit të këtij aksioni, u kontrolluan basenet përgjatë shtretërve të lumenjve Mat, Drin, Kir dhe Erzen, ku rezultuan se 12 subjekte fizike/juridike shfrytëzonin materiale inerte gjatë periudhës së ndaluar.

Inspektoriati Ndërtimor Urbanistik Kombëtar, në përmbushjen e përgjegjësive të parashikuara me ligj, i mbështetur nga Policia e Shtetit, Qarku Shkodër, sekuestroi të gjitha mjetet e kapura në flagrancë, duke zbatuar të gjitha procedurat ligjore në të 12 subjektet, të cilat ushtronin këtë aktivitet të paligjshëm, në nxjerrjen dhe shfrytëzimin e materialeve inerte në shtretërit e lumenjve.

Për të gjitha këto subjekte, Inspektoriati Ndërtimor Urbanistik Kombëtar vendosi sanksione administrative, gjoba në vlerë totale 24.000.000 lekë dhe të gjitha masat e nevojshme që ngarkon ligji, megjithëse shfrytëzimi i materialeve inerte në mënyrë të paligjshme nga shtretërit e lumenjve vazhdon të jetë një problem.

Me vendim të Këshillit të Ministrave dhe vendim të Keshillit Kombëtar të Ujit nga 1 Nëntori deri ne 31 Maj, nuk lejohet shfrytëzimi i asnjë baseni ujor në të gjithë Shqipërinë.

(er.nu/BalkanWeb)
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Re: Ndotja e lumenjve ne Shqiperi

Postonga Edvin » 24 Mars 2012, 20:29

Berat, nevojitet rehabilitim i lumit Osum
24/03/2012
Top Channel

Ende asnje studim e asnje projekt nuk po behet per rehabilitimin e shtratit te lumit Osum. Lumi Osum eshte nje nga lumenjte me prurjet me te medha te sedimendeve te ngurta.

Mungesa e ulet e ndergjegjesimit te qytetareve ka bere qe ne shtratin e ketij lumi te kete perseritje te vatrave te ndotura.

Bashkia Berat se bashku me studjon franceze kane hartuar nje studim pee fizibilitetin e lumit Osum ku perfshiet ndertimi i argjinaturave dhe sistemimi ujerave te ndotura qe derdhen ne te. Por per te realizuar kete projekt kerkohen investime te medha.

Çdo vit hartohen dhe perpunoen plane per fizibilitetin e lumit Osum por ende nuk eshte ndezur nje drite jeshile per te reabilitimin e tij. Lumi Osum pershkon mes per mes qytetin e UNESCO-s, i cili vizitohet nga qindra vizitore vendas e te huaj por qe me ndryshimin e stineve dhe rritjen e temperaturave behet rrezik edhe per hapjen epidemive.
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Re: Ndotja e lumenjve ne Shqiperi

Postonga Edvin » 02 Maj 2012, 15:27

3000 Euro për gërryerjen e paligjshme të lumenjve
Kamera e emisionit "Fiks Fare" denoncon se si funksionon kjo aferë nga Drejtori i Basenit në Lezhë te kontaktet në Tiranë

Drejtori i Baseneve - Ata vinë, vinë po të zënë aty e do paguash sa nuk vlen pastaj.

Drejtori i Baseneve -Jemi të detyruar më mirë me ik e me fol paraprakisht atje e me i thenë ti ke pjesen tate.

Fiks - Si e ka emrin ky?

Drejtori i Baseneve - Gazmend Osmani.

Drejtori i Baseneve - Po ta shkruaj që ta kesh. Do të jap ty adresë ku ta gjesh. Lokali Jurgen në Linzë. E ke parasysh? Leka. Ai është shoku i ngushtë i tij ...

Fiks - Dhe pastaj mbyllet ee? Mund të shkoj që sot?

Drejtori i Baseneve - Që sot mundet të shkosh. Ndërkohe unë do bisedoj edhe nëpërmjet telefonit me të.

***

Miku - Kontakti

Leka - O drejtor ku je? Kur do shihemi ne? Deri në 12:00 do kesh mundësi për me u taku? Kam një bisedë që dua ta mbaroj. Mirë? Po pres telefon, hajt.

"Unë fola, nuk e di sa do të pëlqejë ty, ky është problemi juaj. Më thanë 3000 euro të punojë sa të dojë."


______

Top Channel: Masakra që i bëhet mjedisit, denoncuar disa herë nga “Top Channel”, nuk ka gjetur reagimin e fortë të qeverisë, e cila duhej të ishte e interesuar për të mbrojtur dhe administruar këtë “pako” vend që na kanë lënë të parët tanë. Emisioni investigativ “Fiks Fare” denoncoi një tjetër skandal që ka lidhje me gërryerjen e lumenjve dhe implikimin e zyrtarëve shtetërorë në shkatërrimin që i bëhet mjedisit. Kamera e “Fiks Fare” solli për qytetarët se si funksionon kjo aferë. Në emisionin “Fiks Fare” u shfaq drejtori i baseneve në Lezhë i cili rekomandon personin e kontaktit në Tiranë.

Ndërsa në zyrën e tij ndodhet edhe personi i kontaktit, të cilin e sugjeroi drejtori i baseneve të Lezhës. Pasi bisedon me drejtorin e e INUK-ut propozon cmimin 3 mijë euro për të nisur gërryerjen në lumë. Masakra ndaj mjedisit është denoncuar dhjetra herë në Top Channel e megjithatë nuk ka patur ndonjë reagim që të rriste përgjegjshmërinë për ruajtjen e ambientit ku ne jetojmë.
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Si e shkatërroi lumin e Tiranës 'Rruga e Arbrit'

Postonga Edvin » 16 Korrik 2012, 12:38

Shekulli Online
Si e shkatërroi lumin e Tiranës 'Rruga e Arbrit'

Published on Monday, 16 July 2012 09:23

Nga Ardit Rada

Është dashur vetëm një vit që një nga destinacionet më tërheqëse të rrethit të Tiranës të shkatërrohet në heshtje dhe pa u vënë re. Më pak se 6 kilometra larg qendrës së qytetit, pikërisht në Lumin e Tiranës, punimet për Rrugën e Arbrit kanë nxjerrë jashtë funksioni turizmin ‘low cost’ që banorët e kryeqytetit shfrytëzonin deri verën e shkuar. Shkatërrimi i radhës së natyrës duket se po kalon në të njëjtën heshtje që karakterizon prerjen e pemëve në çdo cep të vendit në emër të investimeve, ndërsa gërryerja dhe hedhja e inerteve në shtratin e lumit duket se do të jetë goditja më e madhe që i jepet florës dhe faunës së kryeqytetit.Rruga për në Brar
Nëse ndjek rrugën drejt Tufinës, vetvetiu do të gjendesh mes një natyre të egër, por mbreslënëse. Një rrugë e vjetër, e cila është pagëzuar me emrin ‘Rruga e Arbrit’, po zëvendësohet nga një korridor modern, por i lënë përgjysmë. Na u deshën vetëm 15 minuta që të udhëtonim në një rrugë me gropa dhe krejt papritur u gjendëm në krah të shtratit të lumit, i populluar me kompani që nxjerrin rërën nga gërryerja e shtratit. Ky lloj biznesi njihet me emrin ‘nyje betoni’, ndërsa punëtorët e saj i tremben objektivit të aparatit fotografik dhe pyetjeve se prej sa kohësh këto kompani operojnë në Lumin e Tiranës dhe nëse janë të licencuara. Paralel me këto ‘kuçedra’ të natyrës, punimet për Rrugën e Arbrit duket se janë braktisur. Syri të sheh shtylla të mëdha betoni të lëna në rrugë si për të shënjuar se nga do të vazhdojë rruga e re ndërsa në një distancë prej 5 kilometrash, vetëm 5 punëtorë gërmojnë me makineri. Udhëtimi kalon përmes pluhurit të bardhë, ndërsa rruga sa vjen dhe bëhet më e vështirë, edhe për shkak të gropave që makineritë e tonazhit të rëndë kanë hapur nga ecejaket e shpeshta.

Turizmi i shkatërruar

Një vit më parë, ‘Shekulli’ do të udhëtonte drejt fshatit Brar për të raportuar turizmin e veçantë i cili shfrytëzohet prej dhjetëra vitesh nga banorët e vjetër të kryeqytetit. Tashmë duket se gjithçka ka marrë fund pavarësisht thirrjeve të dëshpëruara të ambientalistëve apo ankesave të banorëve. Këta të fundit tashmë duket se janë përfshirë në ‘kurthin’ e industrializimit të shoqërisë. Në mungesë të pushuesve që gjetëm një vit më parë buzë lumit të Tiranës, na u desh të pyesnim kalimtarët, të cilët nuk e fshihnin gëzimin e tyre se rruga e re do të bënte që të arrihet në Peshkopi vetëm brenda një ore. A thua se këta banorë të lashtë rrëzë malit të Dajtit ishin nga Peshkopia apo prisnin njeri prej andej...

Në vaskat e krijuara nga gërryerjet e shkëmbinjve është tepër vështirë të gjesh dikë që freskohet. Veç pluhurit që mbizotëron zonën, lumi nuk ka më rrjedhën e para disa muajve, ndërsa turistët e tij të vetëm janë fëmijët e zonës.


Dëshmia e qytetarëve

Si vizitor i përvitshëm i Brarit dhe i asaj që quhet Shkallët e Tujanit, interesi për të mësuar të vërtetën dhe se si do të jetë fundi i kësaj marrëzie më çoi tek një prej të paktëve pushues. Një burrë me trup mesatar, me kapele dhe kallam peshkimi në dorë dukej se po bëhej gati për t’u larguar, ndërsa pranë tij një vajzë rreth 10 vjeç po lahej në një pellg të formuar nga rrjedha, jo më i thellë se gjysmë metri. Pasi i drejtohem dhe i shpreh zhgënjimin tim për atë çfarë po gjej pas një viti, Iliri shpjegon se lumi i Tiranës është në grahmat e fundit. Ai është rreth të dyzetave, udhëton shpesh me të bijën e tij drejt bregut të lumit me një motor. Banori i zonës së ‘Xhamllikut’ rrëfen se si gjërat ndryshuan në pak muaj dhe tashmë as peshqit nuk notojnë më në lum. ‘E bëj më tepër për vajzën e vogël. Vij këtu që prej kohës kur kam qenë vetë i vogël dhe shtyj kohën duke hedhur grepin në ujë ndërsa pres vajzën. Fatkeqësisht as peshq nuk ka më”, thotë Iliri. ‘Ja atje te 7 Dhomat, dikur thellësia arrinte mbi 2 metra, ndërsa sot as 1 metër nuk e kalon’. Sipas tij, e gjitha kjo vjen për shkak se rrjedha e lumit të Tiranës është bllokuar për shkak të inerteve dhe gërmimeve të makinerive që punojnë për Rrugën e Arbrit dhe që i hedhin ato në lumë si rruga më e shkurtër për të zhvendosur dherat dhe gurët. Është e lehtë ta besosh Ilirin. E gjeta atë në vendin ku një vit më parë isha vetë aty dhe pashë që diçka kishte ndryshuar. Gurë të mëdhenj ishin rrokullisur deri poshtë në lumë, për shkak të rrëshqitjeve dhe kishin bllokuar rrjedhën. 7 Dhomat, një nga zonat më të bukura pranë Shkallëve të Tujanit, e kanë marrë këtë emër pasi uji prej mijëra vitesh ka gërryer shkëmbin duke krijuar 7 vaska që mbushen me ujë dhe ku pushuesit lahen. Tashmë kësaj kryevepre mijëra vjeçare i mungojnë jo vetëm vizitorët, por edhe uji, bimësia dhe gjallesat. “Është gjynah i gjithë ky shkatërrim. Po të ecësh pak më poshtë është Shpella e Zonjës. Aty është gjetur edhe emblema që përdor sot Bashkia e Tiranës, por është e kotë të shkosh deri atje. Rruga është e keqe dhe besoj se e kanë shkatërruar edhe atë shpellë”, paraprin Iliri kur i them se duhet ta shoh këtë vend të paditur më parë.


Historia e emblemës së Tiranës

Dëshmitarët tregojnë se pak kilometra larg Tiranës, rrëzë malit të Dajtit, është zbuluar emblema e Tiranës. Nuk ka si të jetë ndryshe pasi një emblemë të përafërt ka edhe Komuna Dajt, e cila administron zonën e Brarit dhe Tujanit. Stema e Bashkisë, e miratuar në vitin 2000 me vendim të Këshillit Bashkiak, ka në bazë të saj stemën e Skurajve, e cila ishte një nga familjet që sundonte Tiranën në mesjetë. Përkatësisht, Skurajt kanë sunduar në shekujt XIV-XV dhe kjo stemë është një nga gjurmët e kësaj familjeje. Ajo është gjetur në një bllok guri, i cili ndodhet në Muzeun Historik Kombëtar. Qyteti i Tiranës, i lindur në vitin 1614, prej dy shekujsh ka si pikë referimi Kullën e Sahatit. Bashkia e Tiranës, veç stemës së Skurajve, ka shtuar në emblemë edhe Kullën e Sahatit si simbol të kryeqytetit dhe një kurorë në formën e bedenave të një kalaje, ndërsa Komuna Dajt duket se e ruan atë të pastër, duke mbajtur vetëm luanin.

Ura 350-vjeçare e Brarit

Ura e Brarit, e njohur ndryshe si Ura e Vjetër Osmane, lidh brigjet e lumit të Tiranës. Ajo është në formë harku dhe është ndërtuar 350 vite më parë si një dhuratë për fshatarët e zonës. Gojëdhënat thonë se tri motra bamirëse myslimane u dhuruan pikërisht këtë urë banorëve për t’ua bërë më të lehtë lëvizjen. Kjo urë përdoret ende nga banorët për të kapërcyer lumin. Enciklopedia na tregon se e veçanta për këtë urë është materiali i përdorur për të forcuar ndërtimin. Bëhet fjalë për rërë të bardhë të përzier me vezë. Me kalimin e viteve, studiuesit kanë arritur në përfundimin se Ura e Brarit është ndërtuar mbi gërmadhat e një ure të vjetër romake, rrënojat e së cilës mund të dallohen lehtësisht edhe sot.


Punimet për rrugën

Një tabelë e vendosur nga Ministria e Transportit dhe Telekomunikacionit, na mëson se ndërtimi i segmentit që kalon përmes zonës së Brarit kap vlerën e afro 333 milionë lekëve të reja. Punimet kanë nisur që në maj të vitit të kaluar, ndërsa ato pritet të mbarojnë po në maj të vitit që vjen. Pak e vështirë për t’u besuar se ajo do të përfundojë brenda këtij afati, duke marrë parasysh ritmin e punimeve dhe gjatësinë e segmentit. Bëhet fjalë për segmentin nga Ura e Brarit deri në hyrjen e tunelit të Qafë-Murrizit. Gjatësia e të gjithë rrugës pritet të jetë 75 kilometra dhe do të lidhë Tiranën me Dibrën e Madhe të Maqedonisë. Rruga e ka origjinën që në periudhën romake dhe pritet të kalojë në 10 zona duke shkurtuar 70 kilometra me Burrelin.

Opinion
Po hidhet në erë shkalla e Tujanit

Ardian Klosi

Në këto anë nuk ka më banorë. Fshati i Tujanit sipër mbi kanion është praktikisht i braktisur. Natyra ka bujisur kudo, është rikthyer me gëmusha e pemë të dendura që nuk i depërton dot. Sepse, për çudi, është ajo që i mbron kodrat nga erozioni, kur njeriu nuk bën dot asgjë. Kurse poshtë natyra nuk ka ç’të bëjë. Aty ushtojnë shpërthimet e dinamitit dhe ga-ga-gatë e buldozerëve, të cilët po hedhin në erë faqen e majtë të Shkallës së Tujanit.

Pyetëm pardje dhe dje në Ministrinë e Mjedisit, nëse ka marrë ndonjë farë leje mjedisore Rruga e Arbrit për këtë shkatërrim. Na thanë njëherë se nuk kishin dijeni, pastaj na thanë se do të hapin padi penale ndaj firmave që kanë filluar shkatërrimin. Po të jetë e vërtetë, do të ishte përmbysje e fatit. Mirëpo shpresa nuk kemi shumë, sepse deri më tani nuk është parë ndonjëherë në këtë qeveri të ngrihen këmbët e t’i bien kokës. Po kushedi, çmenduria ndoshta s’ka vajtur gjer aty dhe mund të nxirret një miratim për 500 metra tunel. Në këto anë nuk ka më banorë. Këtu s’ka kush proteston për grabitjen dhe zhdukjen e monumenteve të natyrës. Këtu kërkesat për VNM ose ankesat pranë Komisionit të Aarhusit duken utopi. Ca fshatarë të rrazbitur lëkunden në furgon, hanë gjithë pluhurin e makinerive vandale dhe duken të kënaqur që po iu afron Rruga e Arbrit.

Lamtumirë Shkallë e Tujanit. Lamtumirë Volf, Sharlote, Nihat, Ruth, gjithë miqtë që i shkelët me mua shpesh këto vende. Një herë për një herë, s’keni pse ktheheni në Shqipëri.

Botuar në 2011
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Re: Ndotja e lumenjve ne Shqiperi

Postonga Edvin » 23 Korrik 2012, 15:53

22 Korrik 2012 - 18:34 | Shqiperi


Elbasan, ndoten ujërat e lumenjve Shkumbin e Devoll

ELBASAN- Ujërat e rrjedhës së lumenjve Shkumbin e Devoll në Qarkun e Elbasanit rezultojnë të ndotur, ndërkohë që frekuentimi i tyre është i rrezikshëm për qytetarët. Lajmi është konfirmuar nga vetë drejtori i Shëndetit Publik Bujar Kllogjeri, i cili gjatë një konference për shtyp njoftoi praninë e lartë bakteriale në ujërat e lumenjve Shkumbin e Devoll.

Sipas drejtorit Kllogjeri frekuentimi i këtyre ujërave nga ana e qytetarëve është një rrezik për përhapjen e infeksioneve.

Burim potencial rreziku për këtë është bërë derdhja e ujërave të zeza në mënyrë të patrajtuar nga bashkitë dhe komunat e këtij qarku. Ndërkaq sipas Drejtorit të Shëndetit Publik për Elbasanin një tjetër faktor që ka ndikuar në shkatërrimin e baseneve të Shkumbinit dhe Devollit janë padyshim edhe fushat e grumbullimit të mbetjeve urbane, përgjatë brigjeve të Shkumbinit dhe Devollit si dhe hedhja e inerteve të ngurta në rrjedhën e tyre.
(ma.ar/BalkanWeb)
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

Fuçi me kimikate në lumin Mat, policia nis hetimet

Postonga Edvin » 23 Nëntor 2012, 19:37

22 Nëntor 2012 - 19:50 | Shqiperi

Fuçi me kimikate në lumin Mat, policia nis hetimet

KURBIN - 52 fuçi të mbushura me kimikate janë gjetur sot në bregun e lumit Mat, në afërsi të fshatit Gurëz në rrethin e Kurbinit. Lënda, e cila mendohet se përdoret për industrinë metalurgjike, ka skaduar që në vitin 96, por nuk dihet prejardhja e saj dhe personat që e kanë hedhur në lumë.

Banorët e zonës kanë lajmëruar menjëherë policinë dhe Agjencinë Rajonale të Mjedisit për praninë e lëndës narkotike në lumë. Kreu i komunës së Fushë Kuqes, Gjovalin Miri, ka kërkuar që largimi i fuçive të bëhet sa më shpejt, pasi përbëjnë rrezik për zonën.

Nga hetimet e para dhe marrja e pyetje e personave që kanë dijeni për këtë ngjarje, është bërë e ditur se kamioni që ka derdhur fuçitë me kimikate në lumë ka qenë me ngjyrë të bardhë dhe targa të Krujës. Autoritetet vijojnë hetimet.


(er.nu/news24/BalkanWeb)
Avatari i antarit
Edvin
Site Admin
 
Postime: 640
Antarësuar: 22 Shtator 2009, 15:34
Vendodhja: Tiranë, Shqipëri

MëparshmePërpara

Kthehu tek Ndotja e ujit

Kush është në linjë

Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 1 vizitor